Saturday, May 24, 2008

Roata Vietii si Roata Sanatatii

Boala este un dezechilibru energetic. Un dezechilbru in diverse zone ale vietii. De exemplu deprimarea poate fi considerata o boala si chiar si este. Unii oameni chiar iau medicamente pentru a rezolva problema deprimarii. Sunt convins ca stii acest lucru. Si, crezi ca problemele deprimarii se rezolva printr-un medicament? Crezi ca o pastila rezolva cauza reala a dezechilibrului?

Sa spunem ca stai intr-un mediu nociv (colegii de munca tortionari, fabrica de armament nuclear etc). Crezi ca o pastila te va salva? Oare nu trebuie sa actionezi si sa schimbi mediul? Probabil.
Iata mai jos roata vietii. Actionand constant asupra segmentelor din care se compune viata noastra te poti asigura de un echilibru optim. Echilbru = sanatate.


Precum observi, pentru a avea o viata implinita este nevoie mai mult decat o singura pastile. Lucrul cel mai interesant este ca aceste segmente ale vietii noastre sunt strict legate. Un dezechilibru intr-o zona va atrage un dezechilbru in cealalta zona si tot asa si intri intr-un flux negativ.

Exemplu1: nu ai bani, nu poti manca sanatos, te imbolnavesti, nimeni nu iubeste un om bolnav, te deprimi.

Exemplu2: nu ai cunostinte solide despre alimentatie (dezvoltare personala), mananci prost, nu te simti bine(sanatate), devi irascibil, pierzi relatii (relatii/iubire) si asa mai departe

Deci pentru a duce o viata echilibrata trebuie sa ne facem zilnic timp sa actionam asupra acestore elemente, sa le planificam si sa le indeplinim.

Precum ai observat un segment este compus de sanatate.
Iata mai jos Roata Sanatatii



Echilibrul in sanatate este clar determinat de multi factori din Roata vietii. Dar iata principalii factori care stau la baza unei sanatati optime!
1. Alimentatie
2. Sistemele de credinta
3. Sistemul Energetic
4. Sportul sau activitatea fizica

Nucleul acestei roti fiind (ca si la roata vietii) actiunea. Cand vei dori sa ai o sanatate impecabila va trebui sa actionezi asupra acestor factori de baza.

1. ALIMENTATIA
Gandeste-te la corpul tau ca la un sistem complex, compus din mai multe sisteme, gandeste-te la el ca la o masina. Alimentatie este combustibilul. Ce bagi in tine aia scoti. Daca ai o masina pe motorina si ii bagi benzina ce crezi ca se va intampla?
Pe langa alimenatie si hrana provenind din alimente mai trebuie avut in vedere suplimentele nutritive: vitamine, minerale, aminoacizi si altele.

Reguli de baza:
-
alimente proaspete si naturale: legume, fructe, cereale, lactate carne de pui, carne de curcan, peste. Elimina orice mezel, orice produse congelate. Incearca pe cat posibilsa faci rost de alimente proaspete. Taranii din piete sunt o sursa buna. Elimina super marketurile si mancarea din ele.

- suplimente:
sa acopere doza zilnica recomandata, sa fie luate zilnic, sa fie un complex

Exista multa literatura si teorie in alimentatie, precum e bine sa fii doar vegetarian si asa mai departe. Incearca, individualizeaza-ti alimentatie si gaseste-ti un mod de viata. Exclude ideea de regim... trebuie un mod de viata.

- va urma - articolul desi va fi publicat va fi completat in continuare pana voi acoperi toate aspectele rotii sanatatii. il public pentru ca sper ca informatia cat este pana acum sa constituie un punct de pornire pentru orice aspirant si doritor :)

No comments: